Knjigajmo Migajmo

Proti severnemu vetru

Daniel Glattauer

Založba: Cankarjeva založba

Proti severnemu vetru je izviren, realističen, v hitrem tempu napisan moderni roman v elektronskih pismih. Emmi in Leo, oba sredi tridesetih, si ne pišeta le v nočeh, ko piha severni veter in Emmi ne more spati, temveč sta vsak dan ujetnika sladkega čakanja na naslednje sporočilo. Stavek za stavkom se v virtualni anonimnosti zaljubita.

Emka

Jugoslavija, moja dežela

Goran Vojnović

Založba: Študentska založba

Ko Vladan Borojević v Google vtipka ime svojega, v vojni domnevno padlega očeta Nedeljka, nekdanjega oficirja Jugoslovanske ljudske armade, nepričakovano razkrije temno družinsko skrivnost, ki ga vrne nazaj v leto 1991, ko je prvič v življenju slišal besedo prekomanda in se je nenadoma končalo njegovo idilično otroštvo. Sedemnajst let pozneje bo Vladana boleče razkritje pognalo na pot po Balkanu, da bi na njej našel pobeglega očeta, ob tem pa ugotovil, kako je razpadla njegova družina in zakaj je razpadel svet, v katerem je ta nekoč živela. Zgodba družine Borojević niza in sopostavlja podobe Balkana nekoč in danes, predvsem pa govori o tragičnih usodah ljudi, ki jim ni uspelo pobegniti pred vojno, četudi so se uspeli izogniti njenim bombam.

Prva damska detektivska agencija

Mc Call Smith

Založba: Mladinska knjiga

Pisatelju Alexandru McCallu Smithu, sicer profesorju kriminologije v Edinburgu na Škotskem, je zbirka lahkotnih, a izjemno tankočutnih detektivskih romanov Prva damska detektivska agencija prinesla svetovno slavo. Romani so napisani s posebnim posluhom za afriško podeželsko življenje, kjer se sodobna družbena resničnost še vedno tesno prepleta z ljudskim izročilom, praznoverjem pa tudi revščino in splošno zaostalostjo.

Mladi izumitelj Hugo Cabret

Brian Selznick

Založba: Mladinska knjiga

V tej zares posebni knjigi je avtor Brian Selznick združil elemente romana, slikanice, stripa in filma v povsem svežo bralsko izkušnjo. Glavni junak Hugo je sirota, navijalec ur in tatič. Dolgo časa skrivnostno živi v zidovih živahne in prometne pariške železniške postaje, kjer lahko preživi le, če se skriva in ostaja neznan. A ko se njegov svet kakor kolesje prefinjenega mehanizma spoji s svetom čudaške deklice in zagrenjenega starca, ki na postaji prodaja igrače, so Hugojevo tajno življenje in skrivnosti ogrožene.

Emka

Distorzija

Dušan Dim

Založba: Cankarjeva založba

Distorzija je groba, a poetična rock\'n\'roll zgodba o življenju sodobnih najstnikov v Ljubljani. Zaznamujejo jo pospešen ritem, revolveraški dialogi in prepletanje tragičnih elementov s komičnimi. Glavni junak je Piksi, petnajstletni ljubljanski gimnazijec, ki skupaj s prijatelji skuša ubiti dolgcajt z vsemi sredstvi. Nekega neskončno dolgočasnega počitniškega dopoldneva se z liftom spusti v klet, kjer po naključju odkrije vse, kar je za seboj pustil izgubljeni brat: kratko pismo in obtolčeno škatlo s kasetami. Vsebina spremeni njegovo življenje.

Tista reč

Melvin Burgess

Založba: Cankarjeva založba

Trije fantje – Dino, Ben in Jonathan. Tri zgodbe treh odraščajočih prijateljev o prvih korakih v »tisto stvar« - ki je seveda seks. Dino pripravlja zabavo in obljublja vse najlepše in divji »after« prijateljici Jackie, vendar na koncu ni ona tista, s katero pristane v postelji. Stvari še bolj zaplete odkritje, da se njegova mama poljublja s kolegom v službi. Sedemnajstletni Ben se je zapletel z učiteljico dramskega pouka in nenadoma ne more več obvladovati njenega nevarnega poželenja: gospodični Young ne zadoščajo več četrtkovi večeri pri njej doma, ampak ga hoče kar v šoli. Jaonathanova punca Debie je sicer prijazna in tudi za stvar, a kaj bi rekli sošolci, če bi se dal dol s tako debelajso.

Emka

Večna Treblinka

Charles Patterson

Založba: Sanje

Charles Patterson v knjigi Večna Treblinka odstira prepogosto prezrto in temačno realnost človekovega odnosa do živali. Z izredno bogato podkrepitvijo zgodovinskih dejstev vleče vzporednice med načinom ravnanja z žrtvami v času nacizma in načinom ravnanja današnje družbe z živalmi. Holokavst se dogaja vsakodnevno. Tako, kakor se je marsikateri Nemec nekoč obrnil stran od grozodejstev koncentracijskega taborišča, tako si danes večina ljudi zatira oči pred trpljenjem, ki ga živali doživljajo skrite za stenami klavnice.

Nemška loterija

Miha Mazzini

Založba: Študentska založba

Kratki roman Nemška loterija se dogaja na začetku železnih petdesetih let, ko se je Jugoslavija sprla s Sovjetsko zvezo. Z Zahodom so vladali hladni odnosi, na mejah je bila vojska, na splošno pa je bil čas pomanjkanja in tegob. Glavni junak je preprosti poštar Toni, ki pade v mreže Nemške loterije. Nedolžna igra zaradi pohlepa prerase v veliko bolj nevarne dimenzije. Med ljudmi namreč začnejo krožiti brezplačne srečke Nemške loterije, od katerih vsaka zadene, a ta svojevrstna igra na srečo je za nekatere tlakovana v pekel.

Samo Rugelj, Bukla

Eleganca ježa

Muriel Barbery

Založba: Mladinska knjiga

Renée Michel je povprečna in neopazna 54-letna vratarica bogataškega stanovanjskega bloka v Parizu. Ker je del hišnega »inventarja«, je stanovalci niti ne opazijo. V stavbi živi tudi inteligentna dvanajstletnica Paloma Josse, ki svoja zapažanja o absurdnosti svoje snobovske družine zapisuje v dnevnik. Odloči se, da bo za trinajsti rojstni dan naredila  samomor. Toda videz vara: Renée je v resnici izjemno izobražena in kultivirana, Paloma pa zaničuje snobizem svoje družine in je tudi edina, ki zasluti prefinjenost vratarice njihovega bloka. Ko pa se vseli še Japonec Kakuro Ozu, se na ozadju ljubezni do filozofije, umetnosti in razuma poveže trikotnik nenavadnih usod …

Emka

Samotnost praštevil

Paolo Giordano

Založba: Mladinska knjiga

Samotnost praštevil je rahločutna zgodba o odraščanju dečka in deklice, o posledicah hude nesreče, o krivdi in bolečih izkušnjah, ki nas zaznamujejo za vselej.  V šoli sta oba izrinjena iz družbe, podobno osamljena kot praštevila. A prav to ju zbliža. Praštevila so namreč samotna, toda obstajajo tudi praštevilski dvojčki ...

Igor Bratož, Emka
Prikazujem 1 do 10 od 25 zadetkov
Javna agencija za knjigo Republike Slovenije