Knjigajmo Migajmo

Kradljivka knjig

Markus Zusak

Založba: Sanje

Roman Kradljivka knjig, ki je postavljen v čas druge svetovne vojne, skozi oči smrti pripoveduje zgodbo o Liesel Meminger, ki živi v rejniški družini v bližini Münchna. Tam se znajde zato, ker njeno mater, komunistko, transportirajo v Dachau. Čeprav Liesel ne zna brati, na pogrebu svojega brata prvič ukrade knjigo – precej srhljivi priročnik za grobarje. Ko se s pomočjo svojega rejniškega očeta nauči brati, knjige postanejo njena strast. Drugi kradejo hrano za preživetje, ona pa krade knjige, ki jih nato med bombnimi napadi deli z drugimi.

Dedu za petami

Arto Passalina

Založba: Mladinska knjiga

Roman Dedu za petami je preprosta, a prisrčna pripoved o radoživem možaku, izdelovalcu usnja in krzna, ki kljub urejenemu družinskemu življenju ne strpi dolgo doma, temveč se odpravi sklepat vsakršne kupčije po Skandinaviji in še dlje. Ob zadnjem takšnem pobegu pošlje soproga za njim njunega vnuka, za katerega pa se izkaže, da je bolj dedove krvi: namesto da bi ga pri priči pripeljal domov, se začneta skupaj potepati po Evropi in doživita kup prijetnih dogodivščin ... 

Emka

Nepričakovan konec poletja

Kazumi Yumoto

Založba: Miš

Roman je več kot poletna zgodba treh radovednih najstnikov. Čeprav je rdeča nit spoznanje \'smrti\', za katero si najstniki zelo želijo, da bi jo lahko videli na lastne oči, pa se hkrati prepleta toliko različnih tem, da se osrednji povod sčasoma zabriše – kako dvanajstletnik doživlja mamo, ki si večkrat dnevno postreže z vinom, kako se počuti starec, ki je v vojni ubil nosečo žensko. Knjigo odlikuje odlična zgodba, ki na zelo poseben način predstavil tudi japonsko kulturo.

Rdeča kot kri, bela kot sneg

Marcus Sedgwick

Založba: Miš

Roman Rdeča kot kri, bela kot sneg vešče prepleta prvine zgodovinskega romana, dokumentarne pripovedi, vohunskega in ljubezenskega romana ter pravljice. Delo pripoveduje zgodbo britanskega pisatelja in novinarja Arthurja Ransoma, ki je med rusko oktobrsko revolucijo iz Rusije poročal za britanske  medije in bil pri tem menda tudi britanski vohun. Najprej je bil naklonjen boljševistični ideji, nato pa se je zapletel v ljubezensko razmerje z Evgenijo, tajnico Trockega, s katero je načrtoval tvegan pobeg iz Rusije.

Od RTM do WTF

Asja Hrvatin

Založba: Mladinska knjiga

Prvenec Asje Hrvatin se loteva pereče problematike današnjega sveta – zasvojenosti z drogami – ki je še posebej tragična, kadar so vanjo vpleteni najstniki. Odnos med srednješolcem Matejem in njegovimi starši je na videz povsem običajen, v resnici pa v njem vlada odtujenost, zato mu glavno oporo v življenju predstavlja sošolka Mel. Njun odnos pa se začne počasi krhati, ko Matej na začetku poletnih počitnic začne hoditi s priljubljeno lepotico Tjašo iz paralelke.
 
Polona Prodnik, Bukla

Komadi

Andrej Ilc

Založba: Založba Mladinska knjiga

Pesniška »kompilacija« Komadi, s podnaslovom 111 pesmi za mlade in njim podobne, je zanimiv izbor pesmi, ki te bodo navdušile s svojo vsebino.  Ne boj se, rime ne grizejo in niso za šolo. So za tvoje tihe trenutke. Ali tiste v dvoje. Izbral in uredil Andrej Ilc. Emka

Rozine v akciji

Andrej Rozman Roza

Založba: Založba Mladinska knjiga

Zabavne pesmi za starejše od 13 let, ki prinašajo novo Urško, človekove pravice lenuha, svež pogled na slovenščino in druge teme – vse za crknit od smeha in seveda z zrnom slane resnice. Deklamacije na zabavah sprožijo nekontroliran žur. Emka

Male črne skrbi

Matej Lavrenčič

Založba: Založba Forum Ljubljana

Prvi samostojni stripovski album Mateja Lavrenčiča Male črne skrbi bo četrti album v zbirki Republika Strip. Male črne skbi Mateja Lavrenčiča prinašajo  zaključeno zgodbo o sodobni problematiki, o skrbeh, ki jih prinaša življenje. Duhovita pripoved, ki prikazuje prigode dveh prijateljev, antropomorfnega mačka in psa, ob spoznanju, da je njun vsakdanjik poln majhnih črnih skrbi in njunih poskusih, da se jih rešita, je primerna tudi za mlajše ljubitelje stripa, za stare obupance pa skoraj nujno čtivo. Emka

Dnevnik Ane Tank ljubezenska zgodba z okusom heroina

Iztok Sitar

Založba: Založba Umco d.d.

Dekletu je bilo ime Ana, stara je bila osemnajst let in že dve leti na metadonu. »Celo noč sva pila in se pogovarjala (zaupala mi je tudi, da piše dnevnik) in spat sva šla šele proti jutru. Ko sem se pozno popoldne prebudil, Ane ni bilo več poleg mene.« Mu je pa za slovo pustila dnevnik, na videz preprosto pripoved punce, ki je bilo čudna že kot otrok, saj je bila očitno rojena pod neko čudno zvezdo in predvsem na čuden način - z ritjo naprej. Dnevnik Ane Tank je prepoznavno avtorska stripovska kombinacija socialne ironije, surovih dejstev in grotesknega realizma v sožitju risbe in besede.

Čefurji raus

Goran Vojnovič

Založba: Založba Beletrina

Posedanje pred blokom je fužinski nacionalni šport. Najbrž je tako v vsakem naselju, ampak na Fužinama je ta panoga razvita do maksimuma.  Mešanica nogometnih prenosov ter južnjaške govorice je del obvezne atmosfere. Ljubljanske Fužine se razodevajo čez barvito čefurščino, v kateri sledimo Markovemu odraščanju in njegovemu spopadanju z identiteto, starši, stereotipi okolja ... Obvezno čtivo za Ne-fužince, zanimivo za Fužince.
Prikazujem 11 do 20 od 25 zadetkov
Javna agencija za knjigo Republike Slovenije