Knjigajmo Migajmo

Literarno srečanje z Goranom Vojnovićem

10.05.2012

Ob letošnjih 17. slovenskih dnevih knjige, ki so potekali pod geslom »Knjiga je živa«, so na Poslovno-komercialni šoli Celje gostili pisatelja, režiserja, poeta in publicista Gorana Vojnovića. Njegov roman Čefurji raus! je bila osrednja tema prireditve.
Dijaki, Edis Hadžić, Suzana Marki in Liridon Fazliu, so pod mentorstvom profesorice Aleksandre Adam Knez, pričarali dramske utrinke iz istoimenskega romana. Nad nastopom dijakov je bil gost izjemno navdušen, povabil jih je celo k sodelovanju za vlogo statistov v filmu Čefurji raus!.
V intervjuju, ki ga je vodila Kaja Krofl, nam je Goran Vojnovič pripovedoval o zgodbah iz Fužin, kjer je tudi sam odraščal, o postavitvi romana na filmsko platno, o nagradi Kresnik in o romanu Jugoslavija, moja dežela. Z dijakom Tomažem Drolcem se je pomeril v metanju trojk, saj je nekoč raje treniral košarko, kot da bi gojil nacionalni šport Fužincev, to je posedanje pred blokom. V glasbeni izvedbi Aleksandra Markuljevića so pripravili gostu presenečenje z odpeto sandolinko, saj je zvest poslušalec te zvrsti.
Na šoli želijo s podobnimi dogodki dijakom na bolj neposreden način približati svet knjig in spodbuditi branje. Literarno srečanje z gostom so izpeljali v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev.

Foto: Matic Gabriel

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije