Knjigajmo Migajmo

Saša Lendero in Manca Špik: pojeta, migata, knjigata

30.03.2012

Kaj imata poleg ljubezni do glasbe še skupnega pevki Manca Špik in Saša Lendero? Obe radi knjigata in migata. In migata čisto zares dobesedno, to pomeni, da sta fizično aktivni. Kondicijo si nabirata z vodeno vadbo v centrih Linea Snella, kjer se potita vsaj dva- do trikrat na teden. Za drugi pol, torej knjigajmo, pa si običajno vzameta čas zvečer, ko se vse umiri in se lahko prepustita branju. Preveri, katere knjige so jima posebej ljube!

Saša Lendero: Branje me pomirja bolj kot karkoli drugega. Knjiga me posrka v svoj svet vzdušja in razpoloženja ... Besede na papirju počasi očistijo moje misli ter me pripravijo na spanec. Berem vsak dan. Če ne gre prej, pa po polnoči. Knjige so resnično ena mojih velikih ljubezni. Zelo rada prebiram kratko pripovedno prozo Ivana Cankarja, ki me je očaral že zgodaj. Rada imam tudi Gabriela Garcio Marqueza, všeč mi je slog Fred Vargas. Zadnje čase pa me je očaral in navdušil George R.R. Martin, avtor serije epskih fantazijskih romanov Igra Prestolov.

Manca Špik: Branje nedvomno širi obzorja in pomeni pobeg v drug svet, ki ga ustvarja domišljija. Zadnja leta so mi najbolj pri srcu knjige za osebno rast, ki mi omogočajo kakovostno delo na sebi in s tem veliko naložbo vase. Zelo rada prebiram tudi avtobiografije, npr. uspešnih športnikov (Dejan Zavec) ali svetovno znanih glasbenikov. Zelo se navdušujem nad filozofskimi besedili, ki so v bistvu zelo praktična – Utehe filozofije (Alain de Botton), tu so tudi knjige, ki me pritegnejo, medtem ko v vrsti čakam na plačilo goriva na bencinski postaji. Zadnji takšen nakup je priročnik Čustvena inteligenca Daniela Golemana. Včasih pa za sprostitev preberem tudi fantazijski ali ljubezenski roman. Mladim priporočam: opravite bralno značko in domače branje, toda zraven berite tudi knjige, ki si jih sami izberete, saj boste tako vzljubili branje in boste radi brali vse življenje.

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije